Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Κλείνει η Στέγη Ανηλίκων Βόλου

Τελικά, η Στέγη Ανηλίκων Βόλου ανέστειλε τη λειτουργία της από 6/11/2009....






Οι Στέγες Ανηλίκων έχουν χαρακτηρισθεί ως "στέγες ευαισθησίας σε μια πολιτεία αδιαφορίας" [1]. Τα παιδιά αυτά δεν στερούνται απλά οικογενειακού περιβάλλοντος, αλλά προέρχονται από διαλυμένες οικογένειες ή και ανύπαρκτες, και ορισμένα έχουν υποστεί κακοποίηση από το ίδιο το οικογενειακό τους περιβάλλον.Τελικά, κλείνει η Στέγη Ανηλίκων Βόλου, λόγω της μη έγκρισης του απαραίτητου στελεχιακού προσωπικού.

Σε αναστολή της λειτουργίας της οδηγείται προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, η «Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων Βόλου» στην οποία σήμερα φιλοξενούνται περίπου δέκα παιδιά, τα οποία στερούνται οικογενειακού περιβάλλοντος.

Για το θέμα αυτό μάλιστα αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η Στέγη, προκειμένου να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις.

Ως βασική αιτία για την παραπάνω εξέλιξη, είναι η μη έγκριση ακόμη από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών του απαραίτητου στελεχιακού προσωπικού ορισμένου χρόνου και κατά συνέπεια και η μη έλευσή του, κάτι που σύμφωνα με τους υπευθύνους λειτουργίας της Στέγης θα έπρεπε να είχε γίνει από τις αρχές του παρελθόντα Σεπτεμβρίου, όπως γινόταν κάθε χρόνο.Ωστόσο, λόγω των εθνικών εκλογών, αλλά και των αλλαγών που επήλθαν τόσο στα πρόσωπα της ηγεσίας όσο και στη δομή του Υπουργείου, έως τώρα δεν κατέστη δυνατόν να ορισθούν τα αναγκαία στελέχη διαφόρων ειδικοτήτων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της Στέγης Φιλοξενίας Ανηλίκων Βόλου, με αποτέλεσμα αυτή να είναι αναγκασμένη να αναστείλει έστω και προσωρινά τη λειτουργία της.Ελπίδα για προσωρινή αναστολή…Την ελπίδα ότι θα είναι προσωρινή η αναστολή της λειτουργίας της Στέγης Φιλοξενίας Ανηλίκων στο Βόλο, εξέφρασε στη «Μ» και η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Βόλου (ΕΠΑΒ) και προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Νίκη Μπόλλη, καθώς ως γνωστόν στην ιδιοκτησία της ΕΠΑΒ βρίσκεται και η Στέγη.Γίνονται όλες οι ενέργειες προς το Υπουργείο ώστε να έλθει το απαραίτητο προσωπικό χωρίς το οποίο είναι αδύνατον να λειτουργήσει η Στέγη, επεσήμανε η κ. Μπόλλη, πρόσθεσε ωστόσο ότι μπροστά σ’ αυτή την εξέλιξη, γίνονται παράλληλες προσπάθειες ώστε να τακτοποιηθούν όλα τα παιδιά που μέχρι σήμερα φιλοξενούνται εκεί και χωρίς να έχουν επιπτώσεις τόσο στα μαθήματά τους στο σχολείο, όσο και σε άλλες δραστηριότητές τους.Υπάρχει διαρκής επικοινωνία και με την τοπική Εκκλησία και με ανάδοχες οικογένειες, ώστε αυτά τα παιδιά να φιλοξενηθούν για το διάστημα που θα χρειαστεί και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ανέφερε, για να υπογραμμίσει στο σημείο αυτό τόσο τη λεπτότητα αυτού του ζητήματος όσο και το σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελείται στη Στέγη.

Παροχές της Στέγης

Πράγματι, όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην αναρτημένη στο διαδίκτυο ιστοσελίδα της ΕΠΑΒ, η Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων Βόλου λειτουργεί από τις 3 Σεπτεμβρίου 2001 και σκοπό έχει εκτός από τη δωρεάν διαμονή και διατροφή των παιδιών, να παράσχει τη δυνατότητα της ψυχοκοινωνικής τους υποστήριξης και γενικά της αντιμετώπισης των προβλημάτων τους.

Η Στέγη, μεριμνά για την αγωγή, την εκπαίδευση ή την επαγγελματική κατάρτιση των παιδιών, προωθεί τη συμμετοχή τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, επιδιώκει την ηθική, ψυχολογική και κοινωνική τους ένταξη και επιπλέον αναπτύσσει εποπτευόμενο εθελοντικό δυναμικό χρησιμοποιώντας έμπειρους επαγγελματίες για εφαρμογή και διεύρυνση του κοινωνικού της έργου.

Ας σημειωθεί ότι ανάλογα προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού αντιμετωπίζουν και άλλες Στέγες Ανηλίκων, όπως για παράδειγμα στην Καρδίτσα και στην Κοζάνη.

Αρ. Τουρ. [αναδημοσίευση από: http://www.magnesianews.gr/News/?EntityID=7f8a496a-dbd3-4fff-bfd7-eb248e651cbc]

[1] βλ. Ν. Βασιλειάδου, Στέγες ευαισθησίας σε μια πολιτεία αδιαφορίας http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=25.05.2008,id=50314120

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Μια εξαιρετική ιστοσελίδα,προσπάθησα να σου στείλω μειλ,μου δειχνει ΛΑΘΟΣ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΔΙΑΒΑΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ!

Συνολικές προβολές σελίδας

FeedBurner FeedCount